koray balcı

Protez Diş

Protez Diş

Protetik (protez) diş tedavisi nedir ?

Protetik (protez) diş tedavisi ağızdaki eksik diş sayısına ve yerlerine göre; bu eksiklikleri gidererek, ağız bütünlüğünü kazandıran, yalnızca estetik değil aynı zamanda çiğneme fonksiyonları, konuşurken sesleri düzgün çıkartabilme ve dişsizlikten kaynaklanan psikolojik problemleri de ortadan kaldırmayı hedefleyen diş hekimliğinin önemli ve büyük dallarından biridir.

 

Protetik (protez) diş tedavi çeşitleri nelerdir ?

Protetik (protez) diş tedavisinde genel olarak; sabit, hareketli ve implant üstü protezler olarak gruplandırabiliriz.

· 1. SABİT PROTEZLER

· 2. HAREKETLİ PROTEZLER

· Bütün dişleri çekilmiş, dişeti rahatsızlıklarına bağlı olarak dişlerin tümünü ya da bir kismi kaybetmiş hastalarda kayıp dişlerin yerine takılıp çıkarılabilen protezler kullanılmaktadır.

· Damak protezleri olarak da bilinen hareketli protezler; tam veya kısmi olarak iki farklı şekilde yapılabilmektedir.

· Tam protezler ağzında hiç dişi olmayan hastalarda, birebir ağız dokularından destek alarak dizayn edilen akrilik kaide ve dişlerden yapılan protezlerdir.

 

· Tam protezler özellikle tüm dişler çekildikten sonra ortaya çıkan dudakların içe doğru büzülmesi, yüzün alt kısmında içeri göçüklük ve yaşlı görünüm gibi estetik kaygıları da ortadan kaldırarak, hem çiğneme fonksiyonlarını geri kazandırır hem de estetik kaygılara son vererek hasta memnuniyeti sağlar.

· Kısmı hareketli protezler özellikle arkadaki dişlerin çekilmesi ile sabit protez ayağı olarak kullanılacak dişi kalmayan veya köprü yapılmasına imkan olmayacak kadar fazla diş eksiği olan hastalarda kullanılan, desteğini hem ağızda kalan dişlerden hem de ağız dokularından alan protezlerdir.

· Tam (damak) protezlerde metal görünüm olmadığı için estetik açıdan herhangi bir kaygı oluşturmazken kısmi hareketli protezler için aynı şeyi söylemek pek mümkün olmayabilir. Kısmı hareketli protezler, dişlere metal bağlantı parçaları ile bağlandığından hastada estetik kaygı oluşturabilir. Bu problemi çözümü hassas bağlantılar kullanarak, dişlerle yapılan bağlantıları görünmez hale getirmektir.

· 3. İMPLANT ÜSTÜ PROTEZLER

· İmplantlar, az diş eksikliği tedavi yöntemi olan sabit köprü protez tedavisinde diş boşluğuna komşu sağlam dişleri kesme gibi mecburi uygulamaları ortadan kaldırıp yalnızca boşluktaki alana uygulanabilmesi ve hastanın sağlam diş bütünlüğünü koruması avantajları nedeniyle yüzyılın tedavisi olmuştur.

· İmplantın aslında titanyumdan yapılmış bir diş kökü olması üstüne oturtulacak bir protez ihtiyacınıda doğurur. Bu nedenle diş eksikliği implant ile tedavi edildiği hastalarda kullanılan protezlere implant üstü protezler denilmektedir. Tek diş eksikliğinden tüm ağız dişsizliğine kadar bir çok hastada kullanılır. İmplant üstü protezler, sabit ve hareketli olmak üzere iki ayrı şekilde yapılabilmektedir.

· İmplant üstü sabit protezler

· Eksik diş sayısı ve yerine göre dizayn edilen (tek bir diş ile tam çene arasında değişebilen sayıda yapılabilen) ve yapıştırılarak sabit halde kullanılan protezlerdir. Bu protezler aynı dişler üzerine yapılan sabit protezler gibi metal seramik veya zirkonyum seramikten yapılabilmektedir.

 

İmplant üstü hareketli protezler

İmplant üstü hareketli protezler ise tam dişsizlikte yerleştirilen implantlar üzerine yapılan, hasta tarafından takıp çıkartılabilen protezlerdir. Özellikle tam protez kullanan hastalarda aşırı kemik erimesi sonucu alt protezler yerinden çıkabilir. Dilin ve yanakların da etkisi düşünülürse, konuşma anında bile rahatsızlık verebilir. Bu durumda alt çeneye implant yapılabiliyor ise, hastanın alt protezi implantlara bağlanarak hareketli engellenmiş ve rahatsızlık giderilmiş olacaktır.

Bu tip protezler için tam protezlerde tercih edilen materyaller kullanılır. Protezlerin ağız içindeki implantlarla olan bağlantılarında ise ihtiyaca göre farklı tip bağlayıcılar kullanılabilir.

İmplantüstü hareketli protezler, birçok hasta için kurtarıcı olmaktadır. Tam protezlere alışmakta zorlanan hastalarda, protezi çok hareket eden ve damakları yara ederek rahatsızlık veren hastalarda, protezin hareketinin ortadan kaldırılması hastalara güven ve rahatlık vermektedir.

 

TOP