koray balcı

Dolgu

Dolgu

Diş Dolgusu Nedir?

Çürüyen yada zarar gören dişlerin içerisindeki atıklar ve pislikler temizlendikten sonra bakteri girmesini önlemek için diş dolgusu yapılır 

 

 

Diş dolgusu, çürüyen veya kırılan dişlerin içerisindeki tüm pislikler, artıklar temizlendikten sonra meydana çıkan boşluğun içerisine yapılan bir tedavidir. Diş dolgusu yapımı ile birlikte diş normal görevini ifa edebilen bir yapıya bürünür.

 

 

 

Diş dolgusunun yapılmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi dişte bulunan boşluğa bakterilerin girmesini önlemektir. Çünkü bu bakteriler dişi çürütmektedir. En iyi diş dolgusu, dişte bulunan boşluğun içerisine bakteri girmesini tamamen engelleyen dolgudur.

Diş dolgusunda kullanılan malzemelerin kalitesinin büyük önemi vardır. Dolgunun ömrünü, dolgu yapımından sonra ortaya çıkabilecek olan semptomları malzemenin kalitesi ile doktorun tecrübesi belirler. Diş dolgusu malzemesi şunlardan oluşur:

· Altın

· Porselen

· Kompozit

· Amalgam

Ana maddeler bunlar olsa da kimi zaman diş dolgusunda civa, bakır ve kalay gibi diş dolgusunda kullanılan malzemeler de görülebilmektedir. Bazı acil durumlarda doktora gidinceye kadar çinko oksit özellikli malzemelerde dolgu yerine konulabilir. Bu evde geçici diş dolgusu yapımı için örnek niteliğindedir. Ancak bu dolgu yapmadan önce boşluğu diş macunu ile fırçalamak yolu ile bölge temizlenebilir.

Diş Dolgusu Çeşitleri

Diş, insan hayatının devam ettirilmesi için elzem olan uzuvlardan bir tanesidir. Sindirim sisteminin başladığı yerdir. Azı, öğütücü, ön diş vb. pek çok çeşidi bulunmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte ise bu dişlere yapılan dolgu çeşidi de her geçen gün artmaktadır.

 

 

· Ön Diş DolgusuÖn dişler, ağzın ön tarafında bulunan dişlerdir. Ağız ilk açıldığında insanların gördüğü dişler bunlardır. Bu nedenle buradaki kırılma, çürüme vb. durumlar daha dikkat çekicidir. Ön diş dolgusu ile dişler sağlıklı bir insandaki gibi görünebilirler.

· Kırık Diş Dolgusu: Kırık dişler, dişlerin vitamin ve mineral alamadığı durumlarda meydana gelir. Zayıflayan bu yapılar, en ufak bir darbede kırılırlar. Dolgu yöntemi ile eskisi gibi bir görüntü kazanmaları mümkündür.

· Ayrık Diş Dolgusu: Bazı dişler, doğuştan bazıları ise sonradan birbirleri arasında ciddi bir boşluk kalacak kadar ayrılabilirler. Bunlar estetik operasyon ile düzeltilebileceği gibi dolgu yöntemi ile de düzeltilebilir. Bu yönteme aralıklı diş dolgusu da denir.

· Kompozit Diş Dolgusu: Kompozit reçine esaslı malzemeden yapılan bu dolgu türü halk arasında beyaz diş dolgusu olarak da anılır. Kompozit malzemesinin beyaz görünümü sayesinde dişler son derece beyaz olarak tertemiz görülür.

· Estetik Diş Dolgusu: Estetik diş dolgusunda yine Kompozit kullanılır. Bu malzemeye şekil verebilmek için halojen ışıkla sertleştirme işlemi uygulanan dolgu kimyasallarla birlikte dişe yapıştırılır.

· Geçici Diş DolgusuOldukça basit olarak yapılan bu yöntem uzun süreli kullanımlar için uygun değildir. Yumuşak, karanfil kokulu ve oldukça narindir. Bazı durumlarda kırılmalar yaşayarak dişten düştüğü de görülür.

· Lazer Diş Dolgusu: Lazer diş dolgusunda gerçek bir lazer yerine yüksek konsantrasyona sahip halojen lambalar kullanılır. Kompozit diş dolgusu işlemlerinde daha çok rastlanılan bu durumda amaç kompoziti daha sert bir hale getirmekten ibarettir. 

 

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusunda diş boşluğu temizleme işlemi gerçekleştirilen hasta bolca tükürmek ister. Özel bir cihaz ile yapılan bu işlem esnasında boşluk tamamen temizlenir. Sonrasında dişe sürülen kimyasallar ile yapılacak olan dolgu malzemesi yapıştırılır. Ancak bu zaman diliminde özellikle temizleme yaparken dişteki bazı sinirlere temas edilebilir. Bu durum ise diş dolgusu yapıldıktan sonra bazı şikâyetlerin ortaya çıkmasına neden olur.

· Diş dolgusu sonrası ağrı şikâyeti, temizleme esnasında dişin sinirlerine temas edilmesi durumunda ortaya çıkar. Diş dolgusu ağrısı birkaç gün sonra kendiliğinden geçen bir ağrıdır. Ancak çok şiddetli bir şekilde diş dolgusunun ağrıması meydana gelirse o halde doktora başvurmakta fayda vardır.

· Bazı zamanlarda diş dolgusunun düşmesi durumları ile karşılaşmak mümkündür. Diş dolgusu düşmesi genel itibari ile çokça yaşanan bir durum olmasa da bu dolguyu yapıştıran madde ile ilgilidir. 

-Dolgunun düzgün hazırlanmaması

-Dişin iyi temizlenmemesi

-Dolgu ile dişin birleşmesi için sürülen kimyasalın yetersiz kalması

Durumlarında ortaya çıkabilir. Hatta bazı zamanlarda rüyada diş dolgusunun kırılması olayı ile dahi karşılaşılabilmekte ve buda kişinin işlerinin ters gideceğine dair işaret olarak kabul edilmektedir. 

Diş dolgusu düşerse yapılacaklar ise şunlardır:

1. Dolgu bölgesi temiz tutulmalıdır.

2. Dolgu bölgesi mümkünse hiç kullanılmamalıdır.

3. Geçici dolgu malzemesi yapılma ihtimali varsa o uygulanmalıdır.

4. Diş dolgusu sonrası ağrı şikâyeti, temizleme esnasında dişin sinirlerine temas edilmesi durumunda ortaya çıkar. Diş dolgusu ağrısı birkaç gün sonra kendiliğinden geçen bir ağrıdır. 

5. Bazı zamanlarda diş dolgusu yüksek olabilir. Bu zaman içerisinde geçecek bir şey değildir. Diş dolgusu yüksek olursa doktorunuza tekrar gitmeli ve bu durum ona anlatılmalıdır..

6. Diş dolgusu yaptırdıktan sonra bir müddet yemek yenmemelidir. Çünkü henüz dolgunun kuruması, iyice yapışması gibi kuru olarak yapılması beklenen şeyler vardır. Diş dolgusu sonrası yemek onun yerinden çıkmasını veya tam oturmamasını sağlayabilir.

7. Ön diş dolgusu sonrası bir müddet sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Bu dolgu henüz çok yeni ve ağızda ilk görülen yer olduğundan dolayı diğer dişlere göre daha hassastır diyebiliriz.

Diş dolgusu sonrası hassasiyet dönemi vardır. Bu dönem genellikle ilk birkaç saatten ibarettir. Ancak bazı zamanlarda dişe birden fazla tedavi uygulanma durumu söz konusu olabilir. Bunun için daha detaylı bilgiyi doktordan almak en doğrusu olacaktır.       

 

 

Hamilelikte Diş Dolgusu

Dişlere dolgu zoraki durumlarda yapılmalıdır ve çok fazla bekletilmemelidir. Gebelikte diş dolgusu ise özellikle çürüme gibi durumlarda enfeksiyon görülmemesi için hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Oluşacak sistemik bir enfeksiyon anne ve bebek için tehlikeli olabilir. Doktor ile iletişime geçilerek bu durumun önü alınmalıdır.

Gebelik döneminde diş dolgusu yaptırırken hastayı muayene eden doktora tüm bilgiler verilmelidir. Özellikle hastanın hamile olduğu bilgisi verilmeli ve kullanılacak ilaçların ona göre seçilmesi sağlanmalıdır. Bebek ve anne için risk teşkil etmeyen bu durumda doktora bilgi verilmesi önem arz eder.

 

 

Diş Dolgusu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Diş dolgusu nasıl yapılır, acır mı?

Diş dolgusu, diş içerisinde zamanla oluşan çürüme ve kırılma gibi olumsuz durumlara karşı yapılır. Bu olaylardan dolayı meydana gelen boşluk dolgu malzemesi ile doldurulur. Dolgu yapılmadan önce dişin içerisinde yer alan çürükler ve diğer artıklar temizlenir. Bu işlem sırasında bazen dişetinde bulunan sinirlere temas edilebilir ve buda az bir acı verir.

 

Diş dolgusu ne kadar?

Diş dolgusu fiyatı doktora gidilmeden öğrenilecek bir şey değildir. Doktor dahi öncelikli olarak hastanın diş filmini çektirir. Film sonuçları çıktıktan sonra hangi dişe dolgu gerektiği veya kaç tane dolgu gerektiği gibi konular net olarak ortaya konur. Bu nedenle diş filmi çektirilmeden dolgu fiyatının belirlenmesi olanaksızdır.

 

Adetliyken diş dolgusu yaptırılır mı?

Adetli zamanda elbette diş dolgusu yapılır. Ancak bunun sonucunda bazen ağrı meydana gelebilir. Bu durumda kullanılacak olan ağrı kesiciler adetli döneme etki edebilir. Onun dışında adet zamanlarında kanama ile ilgili herhangi bir problem bulunmamaktadır.

 

Diş dolgusu nedir?

Diş dolgusu, dişe hava girmesi, soğuk sıcak algısının artması ve dişte ağrı, sızı meydana gelen durumlarda yapılan bir tedavidir. Diş dolgusu esnasında dişe dolgu malzemesi sürülür ve hava alan veya çürüyen kısımlar kapatılır. Böylelikle diş bakterilerden arındırılarak uzun süreli bir koruma almış olur.

Günümüzde civa, altın, kompozit gibi dolgu malzemeleri bulunmaktadır. Bu malzemeler eşliğinde dişe yapılan dolgu uzun ömürlü olur. Ancak bazı durumlarda düşme vs. gibi hadiselere rastlandığında tekrar diş doktoruna gidilmelidir.

 

Diş dolgusu ne kadar dayanır, sürer, kullanılır?

Diş dolgusu, geçici veya kalıcı olarak 2’e ayrılır. Geçici olan diş dolgusu darbe, baskı ve çok soğuk / sıcak yiyeceklere karşı daha hassastır. Bu durumlarda çabucak düştüğü gözlenir.

Kalıcı olan dolgu ise içerisine kimyasal maddeler katılarak hazırlanır. Yapılan dolgunun diş içerisine iyice yapışması sağlanır. Bu sayede uzun süreli bir kalıcılık elde edilir. Ancak diş içerisi bakterilerden iyice temizlenmezse zaman içerisinde bu dolguda da çürüme görülür ve o zaman ansızın düştüğü gözlemlenir.

TOP