koray balcı

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi, çürümüş ve enfekte olmuş bir dişi onarmak amacıyla yapılan tedavi şeklidir. İşlem esnasında dişin iç kısmı iyice temizlendikten sonra doldurulur. Bu tedavi ne kadar erken yapılırsa çürüyen dişi kurtarmak da o kadar olanaklı olur. Bununla birlikte ağrılı ve enfekte bir dişin tedavisinin ihmal edilmesi halinde enfeksiyon, çevre dokulara yayılabilir. Dolayısıyla dişi eski haline döndürmek imkansız olur.

Kanal Tedavisi Nedir?

Diş kökünde bulunan sinir ve damar dokularının temizlenmesi ile oluşan boşluğu doldurulması şeklinde yapılan diş tedavisine kanal tedavisi adı verilmektedir. Tıbbi karşılığı endodonti olan bu tedavi, ileri evre diş çürüklerini onarmak amacıyla yapılmaktadır. Bununla birlikte ihmal edilen diş sorunları daha sonra çevre dokulara yayılarak daha ciddi bir hal alabilmektedir. Bu nedenle diş sorunu yaşamanız halinde, vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurmanız gerekir.

Endodonti hakkında bilgi edinmeden önce normal bir diş anatomisinin nasıl olduğu hakkında fikir sahibi olmamız gerekir. Bu sayede kanal tedavisini daha rahat anlayabiliriz. Dişler, sırasıyla mine, dentin ve pulpa olarak adlandırılan üç farklı tabakadan oluşmaktadır. Merkezde bulunan boşluğa ise kök kanalı adı verilmektedir. Kök kanalının içinde bulunan yumuşak doku pulpadır. Bu dokunun için kan damarları ve sinirlerle doludur. Önceleri dişlerde enfeksiyon oluştuğunda ve bu enfeksiyon pulpaya indiğinde tedavi imkansız olup, dişler kaybedilirdi. Ancak günümüzde yaşanan teknolojik ilerlemeler sayesinde gelişen tıp teknolojileri, pulpanın temizlenerek yeniden doldurulması imkanını bizlere sunmaktadır.

 

 

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş kanal tedavisi, alanında deneyimli dişhekiminiz tarafından yapılmaktadır.Dişte kanal tedavisi, genel olarak pulpadaki hasarın derecesine bağlı olarak bir veya iki seansta yapılmaktadır. Ancak ileri evrede olan çevre dokulara yayılmış çürük ve enfeksiyonlarda üçüncü seansa da ihtiyaç duyulur.Tedavide yapılan ilk şey, röntgen çekimidir. Kök kanalların detaylı olarak görülebilmesi için röntgen çekilerek çevre kemiklerde bir hasar olup olmadığına bakılmaktadır. Bundan sonra hastanın operasyon esnasında acı hissetmesine engel olmak için bölgeyi lokal anestezik ilaçlarla uyuşturur. Sinirler canlı olmadığından çoğu zaman anestezi uygulanmasına gerek bile kalmaz. Ancak birçok hekim hastaların kendilerini daha rahat hissetmelerinin sağlamak amacıyla yine de hafif bir anestezi uygulamaktadırlar.

İşlem esnasında uygulama bölgesini kuru tutmak adına hekim, ağız içine salgıları emecek bazı materyaller yerleştirir. Ardından enfekte olan alana ulaşabilmek amacıyla dişin içine delik açar. Bundan sonra çürümüş sinir dokusu ve bölgedeki tüm enfeksiyon temizlenerek çıkartılmaktadır. Açılan boşluğu doldurma işleminin tam olarak yapılabilmesi için kanalın yeterli ölçüde genişletilmesi gerekmektedir. Bunun için hekim, bazı kanal aletleri kullanarak genişletme işlemini yapar. Bu esnada sinirler tamamen alındığı için hasta bir şey hissetmez.

Tüm bu işlemlerden sonra diş doldurulmaktadır. İç kısım tamamen temizlendikten sonra dişlerin doldurulması çok önemlidir. Bu sayede yeni enfeksiyonların gelişmesi önlenirken, dişin dayanıklılığı da artırılmış olur. Bununla birlikte işlem sırasında dişi doldurmak için bir kauçuk bileşiği kullanılmaktadır. Bu bileşiğin adı guta perchadır. Bu madde ince bir çubuğa benzemektedir. Bunun yanında vücuda herhangi bir zararı yoktur.

 

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı

Endodonti, diş çürükleri ve enfeksiyonlarında oluşan ağrıyı gidermek ve dişi kurtarmak için yapılan modern tedavi tekniklerinden birisidir. Bununla birlikte operasyon öncesinde şiddetli ağrı hisseden hastalarda, operasyon sonrası hafif bir hassasiyet olabilmektedir. Ancak bu rahatsızlık doktorun reçete edeceği ateş dürücü ve ağrı kesici ilaçlarla kolaylıkla giderilmektedir. Endodonti işleminden sonra hastalar ertesi gün normal yaşamına dönebilmektedir.

Kanal tedavileri bazı durumlarda aynı gün tamamlanamamaktadır. Bu durumlarda hekim geçici dolgu yapar. İşlemde amaç, boşluğun doldurulması ve enfeksiyon oluşumunu önlemektir. Yalnız işlemden sonra geçici dolgu ağrısı yaşanabilmektedir. Bu ağrı genellikle doktorun yazacağı analjeziklerle yani ağrı kesici tedavilerle kontrol altına alınabilmektedir.

Kanal Tedavisi Sonrası Diş Üstüne Basamama

Kanal tedavisi sonrası diş üstüne basamama genellikle diş köklerinde oluşan yaralar nedenlidir. Yaralanan bölgeye baskı yapılması halinde ağrı hissedilir. Ancak bu durum riskli veya endişe duymanızı gerektirecek bir durum değildir. İşlemden sonra bir süre bunu hissedebilirsiniz ama çok geçmeden şikayetiniz kaybolur. Bununla birlikte işlem sonrası nadiren de olsa geçmeyen şikayetleriniz olabilir. Uzun süren şikayetlerinizin olması halinde mutlaka doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilmektedir.

GEBELİKTE KANAL TEDAVİSİ OLUR MU?

Gebelik döneminde diş tedavileri rahatlıkla yapılabilir. Bununla birlikte hamilelikte yaşanan hormonal değişiklikler bazen diş ve diş eti hastalıklarına neden olmaktadır. Bu sebeple düzenli diş kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmemeniz gerekir. Gebelikte endodonti işlemi ve diş çekimleri yapılmasında bir sakınca yoktur. Ancak yine de diş tedavilerine gebeliğin 16 veya 28. haftalarında başlanması bebek açısından daha güvenli olmaktadır. Bunun yanında doktorunuzun kontrolünde ihtiyaç duyduğunuzda dişte kanal tedavisi yaptırabilirsiniz.

 

 Sık Sorulan Sorular

Kanal tedavisi acıtır mı?

Bu tedavi, genellikle hastanın dişi uyuşturularak yapılmaktadır. Bununla birlikte diş boşluğunda bulunan sinirler hasarlı ve ölü olduğundan işlem sırasında ağrı hissedilmez. Ancak yine hastaların kendini daha rahat hissetmesi açısından hekimler operasyona başlamadan önce lokal anestezi uygulamaktadır.

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Dişte var olan enfeksiyona, çürüğün şiddetine ve yayılma durumuna bağlı olarak işlemin süresi değişmektedir. Bununla birlikte bir dişte kanal tedavisi bir veya bir buçuk saat sürmektedir. Tedaviler genellikle tek seansta tamamlanmaktadır. Ancak ileri evre çürükler için birkaç seansa daha ihtiyaç duyulabilmektedir.

Endodonti neden yapılır?

Dişlerde meydana gelen çürük veya enfeksiyonlar sonucunda diş kanalının temizlenmesi sureti ile tedavi gerçekleştirilmektedir. Bu tedavi endodonti yani kanal tedavisidir. Genellikle diş köklerine kadar inmiş ve çevre dokulara yayılmış olan enfeksiyonları gidermek için uygulanmaktadır.

TOP